Önce kim büyüyecek?

11 April 2018 16:19  /  Bağırmayan Anne Baba Olmak, Kitaplar

Ebrar Güldemler
Bağırmayan Anne Baba Olmak, Hal Edward Runkel 
Hürriyet Kitap Sanat, 18.05.2017

“Bağırmayan Anne Baba Olmak” sahiden mümkün mü? Denemeye değer. Yazar Hal Edward Runkel, dünyayı tek tek ve ilişki ilişki sakinleştireceğine inanıyor. Bu konuda seminerler veriyor, kitaplar yazıyor. Bu kitap da bu yaklaşımın ebevenylikte uygulanabilir halini anlatıyor.

Hal Edward Runkel’ın orijinali ‘Screamfree Parenting’ başlığını taşıyan ‘Bağırmayan Anne Baba Olmak’ adlı kitabı Aganta Kitap tarafından yayımlandı. Hepimizin hayali. Ses yükseltmeden, gerilmeden, tehditler savurmadan, uygulamanın mümkün bile olmadığı cezalar vermeden ebeveynlik yapmak… Peki ebeveynlik kitaplarından sıkılmadık mı artık?

Hayır sıkılmadık. Çocuklar doğuruyor ve çocuklara bakmak için deliriyoruz. Anneler Instagram’da çocuklarının her ânını paylaşma hezeyanı içinde. Organik beslenmeler, bebeklerin psikolojisi, uyku stratejileri, sağlıklı olan her ne varsa ve özen özen özen…
Yıllar önce önyargılarla elime aldığım kitabın orijinalini hayranlıkla yerine bırakmıştım demeliyim önce. Sonra da ilginçtir, Türkçeye çevirmek bana nasip oldu. Yazar Hal Runkel dünyayı tek tek ve ilişki ilişki sakinleştireceğine inanıyor. Bu konuda seminerler veriyor, kitaplar yazıyor. Bu kitap da tüm bu yaklaşımın ebevenylikte uygulanabilir halini anlatıyor. Bağırmanın elbette sadece ses yükseltmekten ibaret olmadığını söylüyor. Tüm ilişkilerimizde geldiğimiz gerilimli bir döngüden bahsediyor. İşte o döngüden çıkmanın ve hatta işleri hiç o noktaya getirmemenin yolu burada…
Elbette, hiçbir kitap umduğumuz o mucize çözümü sunamaz ama bu kitabı diğerlerinden ayıran; kendimize odaklanmayı, kendimizi sakinleştirmeyi öğretiyor oluşu… Böylece önce çocuklarımızla, ardından diğerleriyle istediğimiz türden sakin, saygılı ve dengeli bir ilişki kurabileceğimizi gösteriyor. Yazarın terapist olması yine teröpatik sürece özgü bir üslup kazandırıyor kitaba. Mesela her bölümün sonunda ‘İçebakış Soruları’ var. Bu sorular bazen zor olsa da durup düşünmenizi, kendinize bakmanızı sağlıyor. İlk defa bir kitap “çocuğunuzu üç günde muma çevirmenin yolları”nı göstermeyi denemek yerine, kendimize odaklanmaktan bahsediyor.
“Neden böyle yapıyor bu çocuk?” sorusu bütün annelerin karşılaştığı bir sorudur. Yanıtını bu kitapta buldum. Çocuklar düğmelerimize basıp durur ve tepkimizin değişmeyeceğini görmek istermiş meğer. Ortalama 457 kere aynı soruyu sormalarının, aynı sınırı zorlamalarının nedeni buymuş.
Yine kitaba özgü bir yaklaşım: “Çocuklarımızdan sorumlu olmak” yerine “çocuklarımıza karşı sorumlu olmak.” Onlardan ve onların davranışlarından sorumlu olmadığımızı, sadece onlara karşı ebeveyn olarak sorumlu olduğumuzu söylüyor yazar. Bunların hepsi üstüne düşünmek ve denemek kişisel yolculuğumuzu da şifalandırıyor. Neredeyse bütün ilişkilerinizi gözden geçiriyor, kendinize odaklanmanın ve değiştirebilmenin gücünü hissediyorsunuz.
“Başkalarının verdiği karşılık nedeniyle duygularımızın kontrolünü kaybediyoruz.” Bu söz size ne ifade ediyor? Bundan sıyrılmanın yolunu bilen var mı? İkinci bölüm bu konuyla ilgili. Sakin kalmanın dalga dalga neleri değiştirebileceğiyle ilgili. Üçüncü bölümde, “Önce siz büyümelisiniz” mesajını alıyoruz. Çocuk büyütmenin aslının büyümekten geçtiğini öğreniyoruz. Eğer sizin büyümeye niyetiniz yoksa çocuğunuzu büyütürken biraz perişan olacaksınız, çocuk da olacak. Ama siz bir yetişkin olarak büyümeye karar verirseniz, önce siz bütün ilişkilerinizde ve özellikle çocuğunuzla ilişkinizde ve bütün aile olarak bir dönüşüm yaşayacaksınız. Ve bu öyle bir dönüşüm ki, kalıcı, yapıcı, mutluluk ve sakinlik getiren bir sihirli değnek âdeta.
Evet büyük konuşacağım, bütün hayatım boyunca çocuğumu yetiştirmek üzere okumak için bir tek kitap okuma hakkım olsa hiç kuşkusuz bu kitabı seçerdim.
‘Bağırmayan Anne Baba Olmak’ sahiden mümkün mü, ne dersiniz? Denemeye değer…

Bağırmayan Anne Baba Olmak